agusia-mamba - dodaj komentarz

Temat: BAYANUS G 995 dawkowanie
...Można nimi "restartować" nieudane nastawy. Znakomicie radzą sobie zarówno w cukrówkach, jak i w nastawach owocowych. Charakteryzują się ok. 3 tyg. fermentacją, nie smrodzą. Konkretne 4/5 gwiazdek w skali Zygmunta. ta wypowiedź jest z postu: http://alkohole-domowe.com/forum/budujemy-pierwszy-destylator-i-robimy-pierwszy-nastaw-t1420.html Głównie sugerowałem się tym postem, ponieważ jak do tej pory stosowałem drożdże piekarnicze i chciałem zrobić jakiś postęp Więc ja już sam @Zygmuncie nie wiem, w końcu jakich drożdży powinienem używać głównie do cukrówki i w jakich ilościach???
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2546



Temat: Zajady
...one też dobroczynny wpływ przy wadliwej przemianie materii, otyłości, braku witamin, anemii, migrenie, zaziębieniach, infekcjach oraz cukrzycy. Skutkiem ich zażywania jest zwiększona ochrona ustroju przed procesami gnilnymi białka w organiźmie, wzmagają one także oddychanie komórkowe. Witamina B2 w nich zawarta posiada właściwości insulinipodobne. Niski poziom cynku w pokarmach może być wyrównywany przez drożdże. Drożdze piekarnicze też są wartościowe jeśli chodzi o białko, jednak nie tak jak drożdże piwowarskie.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=2503


Temat: Tajemnice drożdzy!
...w tym roku nominowany w konkursie Popularyzator Nauki. DROŻDŻE I WINO Prezentację, przygotowaną pod merytorycznym i organizacyjnym nadzorem doktora Marcina Grynberga, stworzyli prof. Joanna Rytka, dr Małgorzata Adamczyk oraz doktoranci IBB - Jan Kutner, Roman Krzysztof Górecki i Arkadiusz Micialkiewicz. "Wybraliśmy prezentację dotyczącą drożdży. Wiele laboratoriów w Instytucie Biochemii i Biofizyki zajmuje się drożdżami Drożdże piekarnicze są wykorzystywane w badaniach funkcjonowania komórek wyższych organizmów, w tym w badaniach z dziedziny fizjologii i patologii człowieka." - wyjaśnia prof. Joanna Rytka, współorganizatorka spotkania. Drożdże to mikroorganizmy, które na dobre wpisały się w naszą kulturę. Jak zaznacza Rytka, trudno przystępnie mówić o prowadzonych przez siebie specjalistycznych badaniach na poziomie biologii...
Źródło: gryzonie.info/viewtopic.php?t=17336


Temat: Zacier na rum
Witam po jakims czasie i nabraniu troszke umiejetnosci zabralem sie za wspominany wczesniej w innym poscie rum. Wiec wykozystalem drozdze piekarnicze 4 kostki 3 kilo bialego cukru i tyle samo brazowego. Dosypalem rowniez melasy dokladnie 1 kg a do tego 23 litry wody pozywka paczka rodzynek i troszke kwasku. Zaczelo pracowac wiec bede zdawal relacje. pozdrawiam wszystkich psotnikow
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=701


Temat: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
...Temat jest o winie z ryżu, a nie o zacierze na ryżu, choć i w przypadku chęci uzyskania ryżówki należało by użyć drożdży winiarskich, lub choćby gorzelnianych. Ale skoro chcesz uzyskać coś paskudnego ( może to na prezent dla teściowej??) to posłuchaj mojej rady: Matkę drożdżową hodujemy aby namnożyć drożdże ze szczepionki zawierającej niewiele komórek do ilości gwarantującej szybki start nastawu co zapobiega jego zakażeniu. Drożdże piekarnicze, podobnie jak liofilizowane drożdże winiarskie, czy gorzelniane to gigantyczna ilość komórek grzybów, więc namnażanie nie ma sensu. Takie drożdże ładuje się bezpośrednio do nastawu, a one same już się w nim zagnieżdżą i namnożą do ilości jaka jest konieczna. Zatem dodaj odrobinę (pół łyżeczki) tych twoich piekarniczych an 10L i pozostaw nastaw w spokoju, a po 24h natura sama zrobi co trzeba. W celu poprawy...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=310


Temat: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Na pewno nie byłem pierwszy, lecz oczywiscie przyznaję, drożdże "babuni" jak najbardziej nadają się do cukrówek, psota nie śmierdzi absolutnie, wręcz pachnie. Jedna moja uwaga, na początku nie dodałem kwasku i gazy wydobywające się z balona były oględnie mówiąc nieciekawe. Kwasek załatwił sprawę. Byłem sceptykiem i uważałem, że drożdże piekarnicze do piekarni, myliłem się. Ale to nie znaczy, że nie będę kombinował z innymi. Dziś nastawiłem na drożdżach "T-3" i zobaczymy i porównamy.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=591


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
">Mam cukier, wodę i drożdże piekarnicze. Chcę uzyskać mocny zacier np w granicach 12%-14% będzie wystarczająco mocny. Czy da się bez ryżu i rodzynek? Np. sama pasta pomidorowa? Ile czego? Odpowiem Ci krótko. Pewnie ze się da! Wrzuć kilka, (zależy jakie duże) tabletek multiwitaminy i z głowy. Słyszałem jeszcze o jednym specyfiku, ale w tej chwili wyleciało mi to z pamięci. Ale wrócę do tego tematu. Acha nie zapomnij o kwasku sytrynowym i fosforanie...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Zacier na chemii
...Celulozę traktuje się m. in. kwasami w wysokiej temperaturze aby oddzielić ją od lignin. W pierwsza faza polega na mechanicznym lub chemicznym rozdzieleniu celulozy od ligniny np: hydroliza kwasowa, eksplozja parą wodą, rozdzielanie włókien amoniakiem lub rozklejanie rozpuszczalnikami organicznymi Druga faza to też hydroliza, która dzieli już czystą celulozę na cukry proste np. sacharozę. Trzecia to już fermentacja mikrobiologiczna (np. drożdże piekarnicze). Wystarczy zbudować ten prosty instrument (wg. Wikipedii) i sprawa załatwiona. Załącznik: Pg166_bioreactor.jpg [ 244.96 KiB | Przeglądane 97 razy ] Alkohol/etanol pozyskany w ten sposób nie jest dostępny do spożywania, Jest to alkohol używany wyłącznie jako paliwo.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1918


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
...i piekarniczych, i winnych, i gorzelnianych. Obecnie używam tylko piekarniczych, i nie w kilogramowych ilościach (na 200l zacieru o,5 kg drożdży piekarniczych - rozmnożonych), od fermentowanie około 10 - 14 dni - wydajność wprost książkowa, dochodząca do 0, 6 l spirytusu z jednego kilograma cukru. Dodam tylko że podczas używania drożdży gorzelnianych, często dochodziło do zatrzymania fermentacji, i ratunkiem - skutecznym zawsze były drożdże piekarnicze. Tak więc mówienie o "działaniu uwsteczniającym nasze hobby" powodowanym używaniu drożdży piekarniczych, jest nie prawdziwe. Każdy stosuje to, na czym jego zdaniem uzyskuje dobre wyniki, czy mamy krytykować tych co nie mają kolumn, i pędzą sobie po staremu???. Kolumna w zasadzie służy do otrzymywania " czystego " spirytusu, a wódkę smakową można otrzymać i tzw. metodą garnkową....
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Czy drożdże piekarnicze można mieszać z winnymi?
Czy drożdże piekarnicze można mieszać z winnymi?
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1638


Temat: BIZNES czy nie biznes - DLA NIEKTÓRYCH.
...Będziemy to destylować np. na kolumnie. I tak przez 1 godzinę uzyskamy ilość z destylacji 1 litr 94 %. Do 100 % brakuje nam 6 %. A więc 14 litrów + 6 % = 14.84 Uzyskamy 14,84 litra 94 % NASZEGO WYBOROWEGO HOBBY. Ilość pracy w godzinach przy naszym hobby to prawie 15 godzin !!! Doliczyć trzeba jeszcze czas na zrobienie nastawu i doglądanie go to dodatkowo 5 godzin. Razem wykonana praca to 20 godzin. Rozliczenie finansowe czyli wkład. 26 kg cukru x 2.45 = ok.64 zł Drożdże piekarnicze na 100 litrów nastawu to ok.10 zł Pożywki ok.5 zł. Prąd do destylacji oraz do utrzymania odpowiedniej temperatury zacieru to 50 zł Własna praca 20 godzin x 6 zł ( portier tyle ma za pilnowanie.) = 120 zł Razem : OK. 250 zł. ZYSK : 1 LITR 60 % w hurcie kosztuje 16.50 zł. Mamy 94 % - 60 % = 34 % różnica. 14 litrów + 34 % wody dolanej = ok.19 litrów 60 % naszego hobby. 19 x CENA 16.50 = 313 ZŁ 313 – wkład 250 = 63 zł A trzeba pamiętać że zysk...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=478


Temat: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Zapraszam!! Temat już istnieje. oto link do niego. mima-czy- drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436.html
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=426


Temat: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Ja również się od was cały czas uczę. Zresztą ten co się nie uczy to sie cofa. Dziękuję Limon za dobre rady Forma, pamiętaj że zawsze trzeba mieć w szufladzie jakieś drożdże pod ręką. Bo później niespodziewanie potrzeba, a tu klops Drożdże piekarnicze dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Najtaniej w marketach. Na 100l nastawu polecam Ci półtora kilograma. Koszt około 8 - 10 zł. tych drożdży nie potrzeba rozmnażać. Wystarczy rozrobić dobrze z wodą i do beki. Załączniki:
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=591


Temat: bimbrownia
Nie sądzę, by wylewanie całego roztworu po 2 tygodniach bylo niezbędne i konieczne. Można tzrymać go jeszcze jedną lub dwie tury, jezeli jest w dobrym stanie - wystarczy nakarmić cukrem. Moim zdaniem to nic nie daje. Zbadałam kiedyś zawartość cukru w 2tygodniowym bimbrze (w/g przepisu "1410") i okazało się, że jeszcze połowa cukru nie jest przerobiona - drożdże piekarnicze giną przy większym stężeniu alkoholu. (Dlatego też potem sypałam 2x mniej cukru). Należałoby raczej zmienić drożdże na takie, które wytrzymają większe stężenie alkoholu i dadzą radę przerobić resztę cukru (np. winiarskie).
Źródło: vsv.nazwa.pl/gsa/forum/viewtopic.php?t=452


Temat: Renta ach renta
Oliwko,ja kiedys też jadałam surowe drożdże piekarnicze i żyję do dziś bez uszczerbku na zdrowiu. Pamiętaj: żeby w winie zabić nadmiar drożdży stosowano albo pasteryzację albo konkretny lek: zalewano musujace jeszcze wino spirytusem 96%. Drożdże padają jak muchy,wino można lakować bez strachu,ze wybuchnie. Od czasu do czasu wypada organizm wydezynfekowac odrobiną alkoholu wewnętrznie,byle nie za często bo od nadmiaru głowa boli później. Pasteryzacji =nie...
Źródło: fzp.net.pl/forum/viewtopic.php?t=1325


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
Ja nigdzie nie napisałem, że drozdże piekarnicze są lepsze od gorzelniczych, czy winnych. Pisałem natomiast, co je poszczególne wyróżnia. W lodówce mam 4 rodzaje drożdży gorzelnianych. Leżą sobie na razie i czekaja na moją przychylność polityczną. Na pewno używał bym tych pierwszych gdyby kilogram kosztował 4 zł i 90 gr. , a nie 80 zl za kg. - to jest więcej o 16x. Załączniki:
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Zdrowatne chlebki
Może drożdże piekarnicze różnią się jakoś od tych 'normalnych'? Jak np. kwasy nasycone i nienasycone... Ja się nie znam, tak tylko zgaduję.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=1243


Temat: destylat OK, gorzałka mętnieje, a najgorsze ze głowa boli...
...sam skonsumowałem - efektów ubocznych nie doświadczając). Przy większych ilościach to nie ma zmiłuj, kac musi być i musi boleć. Dla każdego, indywidualnie i w zależności od okoliczności, większa ilość to nie ta sama ilość. Za mało danych odnośnie samego brykania. Jeśli "przeciągnąłeś" brykanie to menu konsumpcyjne zawierało fuzle i nie ma się co dziwić, że bolało, wtedy nawet dla małych ilości, może boleć. Drożdże piekarnicze to średniowiecze. Jeśli na innych drożdżach też boli, to fermentacja i destylacja/rektyfikacja są prowadzone niezgodnie ze sztuką. Jeśli nadal boli to nie pij tego tylko rozdawaj aż do momentu jak przestanie boleć.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=891


Temat: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Sorki jouu, ale polecam temat czy- drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436.html i wyciągnięcie zeń wniosków...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=310


Temat: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?
Rozumiem że są to drożdże piekarnicze?
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=372


Temat: Budujemy pierwszy destylator i robimy pierwszy nastaw!
...radzą sobie z większą ilością cukru niż ta napisana na opakowaniu (wydłuża się tylko czas fermentacji). Drożdże te potrafią przerobić 25l nastawu w 24h, charakteryzują się bardzo burzliwą fermentacją. Idealne do cukrówek, nie polecane do owoców. Mocne 5/5 gwiazdek w skali Zygmunta. Temperatura nastawu powinna wynosić około 25-30 stopni - możemy ją zapewnić wrzucając do beczki grzałkę akwariową. Do nabycia w sklepach zoologicznych. Drożdże piekarnicze i aktywne nie są aż tak wrażliwe na temperaturę i spokojnie "jadą" w temp. pokojowej. Skoro omówiliśmy drożdże, wstawiliśmy nastaw i czekamy, aż odfermentuje, to teraz słówko o przygotowaniu do pędzenia, czyli : Klarowanie. Jest to proces oczyszczania nastawu z osadu martwych drożdży i zamieniana zawiesiny w przezroczysty płyn. Znowu możemy wyróżnić kilka metod: -klarowanie grawitacyjne ->...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1420


Temat: Zacier na glukozie
Wszystkie proporcje są dobre i nie zmieniaj ich. A wody trzeba było dolać do pełna. Szkoda miejsca w beczce. Ja na 120 l. daję 22 kg cukru. Ale wyjsciowa temp. u mnie przed dodaniem drożdzy to ok 37st.- póżniej drożdże rozgrzewają ją do nawet 42st. a nastepnie temp. spada. Czas fermentacji 4 7 dni. Ociepl koniecznie beczkę. Polecam przeczytanie tematu - czy- drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436.html
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=420


Temat: Drożdże do cukrówki.
Fredi007. Nie! Nie! I jeszcze raz nie! Cukrówka, to Grunwald, 1410, woda cukier i drożdże piekarnicze. Jak dodasz innych, to już nie będzie cukrówka. Zresztą po co dodawać drożdże winne do zacieru? Chcesz zrobić psotę z wina, to rób wino. Zacier wymyślono po to, żeby zrobić gorzałę szybko, a nie czekać pół roku do destylacji, zanim wino przefermentuje.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1214


Temat: Drożdże Coobra24 - opinie, uwagi, zastrzeżenia
...Cobra24, jak część nazwy sugeruje, to mieszanka drożdży i dodatków zdolna teoretycznie przerobić poprawnie przygotowany nastaw w ciągu 24 godzin. W praktyce fermentacja może trwać nawet i trzy dni. Jest to specjalnie przygotowana mieszanka do szybkiej fermentacji o wysokiej tolerancji alkoholowej. Producent sugeruje aby nie dzielić mieszanki i nie kombinować i chyba ma rację. Jeśli nie zależy Ci na czasie i wydajności to myślę, że drożdże piekarnicze też wykonają swoją pracę choć wiele wolniej (do 14 dni) a koszt jest nieporównywalny. Używałem tych drożdży dwa razy według przepisu i nie mam dobrych doświadczeń (zacier cukrowy śmierdział zgniłymi jajami) ale było to chyba skutkiem tego, że zacier fermentował w raczej wysokiej temperaturze (dość gorące lato w Polsce). Myślę, że znajdą się inni koledzy, którzy dodadzą swoje doświadczenia, ponieważ...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2077


Temat: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Cieszą mnie te wyniki! Teraz jako pierwszy musisz napisać recenzję i podsumowanie. Czy drożdże piekarnicze do piekarni?? Czy jednak nadają się również do czego innego? Oraz, czy te drożdże, aż tak śmierdzą, jak to wszyscy opisują?
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=591


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
Witam. Kolego mima kolega longink1pokrótce wyjaśnił o co chodzi. Ja moją pożywkę wykonuję w sposób następujący: drożdże piekarnicze zalewam wrzątkiem i gotuję ok. 5 minut. po tym czasie ochładzam i dolewam do nastawu w ilości 5 do 10 gramów(drożdzy przed rozgotowaniem) na 1 litr nastawu.Hydrolizat ten zawiera wiele łatwo przyswajalnych aminokwasów, minerały, i b. dużo witamin z grupy B (duża odporność na wysoką temperaturę).
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Nastawiłem zacier i proszę o konsultacje czy już mogę pędzić
Drożdże piekarnicze zostaw do pieczenia ciast a do nastawów używaj drożdży gorzelnianych albo winnych. Zepsute, zapleśniałe soki nie miały prawa trafić do tego nastawu. Zarazisz wszystko i cholera wie co ci z tego wyjdzie. Kup sobie blg-metr i będziesz wiedział kiedy nadaje się do pędzenia.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=917


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
...przy 12% - no ale ja mogę nie rozumieć pojęcia 'b. delikatne'. Nie rozumiem, też kwestii 'do czterech tygodni'... Nastawiałem już parę ładnych zacierów na gorzelnianych i fermentacja najdłużej trwała 7 dni... być może mówimy o innych drożdżach. Najważniejszą, dla nas, zaletą drożdży piekarniczych jest ich cena i chyba oto nam chodzi...? A temat pozostaje ciągle otwarty (naprawdę nie wiem czemu) bo nikt nie przytoczył argumentu na to aby drożdże piekarnicze przenieść do gorzelni - coś gdzieś zgubiliśmy... J
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Najbardziej podstawowe ptyania Łukasza co do produkcji.
...to w schowku gdzie znajduje sie bolier do cieplej wody, ze wzgledu na temp.( ok 27stopni ), ale smrodu z tego jak na lekarstwo moze tylko w pierwszych 2 dniach Dlatego napisałem: ">Zależy to oczywiście od drożdży, oraz z czego zacier, nastaw jest robiony Ja dopiero pierwszy raz na gorzelniczych robię, ale też na wsi i już nie mam jak sprawdzić czy śmierdzi, bo dla samego powąchania to 40km w dwie strony nie opłaca mi się jechać Ale na pewno drożdże piekarnicze, babuni pracują bardziej, że tak powiem smrodliwie
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=978


Temat: Kleszcze
Drożdże piekarnicze nadają się także do spożycia bezpośredniego, jako wegetariański substytut wątróbki czy móżdżku albo sera. Są przy tym cennym źródłem wielu witamin (szczególnie grupy B). Jako takie bywały wykorzystywane przez więźniów, by pokryć niedobory witamin[3].-tak piszą w wikipedii,a też mi się zdawało,że się je zabija Tak czy inaczej my jemy już 2tydzień narazie kleszczy 0 Oczywiście fiprex też stosujemy
Źródło: szwajcary.com/viewtopic.php?t=1051


Temat: zdychające młode w wieku 5-10 dni
...dnia przez okres podany przez producenta podajemy preparaty probiotyczne.Najlepszy według mnie jest Protexin Columbowetu chociaż najdroższy.Można użyć zwykłego kefiru czy serwatki lub preparatów innych producentów.Zakwaszamy i podajemy preparat raz w tygodniu.Nawet wtedy gdy ptaki są zdrowe.Teraz dobre żarcie witaminki naturalne wyciągi poprawiające funkcjonowanie układu odpornościowego np. sok z jeżówki,możemy podać drożdże piekarnicze(też zapobiegają przyleganiu bakterii chorobotwórczych do kosmków jelitowych) i mamy zdrowe ptaki z dobrze funkcjonującym układem odpornościowym.Jednak aby ten układ zafunkcjonował prawidłowo, musi wiedzieć co wróg a co przyjaciel.Do tego służą szczepienia.Szczepionka to nie lek, to specjalnie przygotowane martwe lub żywe bakterie chorobotwórcze(salmonella) lub wirusy(paramyxo) podawane do organizmu...
Źródło: golebnik.pl/forum3/viewtopic.php?t=1702


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
No temat teraz nabiera 'kolorów' bo zaczynają się pojawiać informacje istotne dla mnie. Szkoda, że będę miał przerwę ale wrócę do tematu i najprawdopodobniej Mima będzie miał poplecznika - czyli 'nawróconego' na drożdże piekarnicze. Myślę, że koledzy już się dobrze orientują, że o drożdżach wiem mało ale forum obiecuje... Znaczy czekam na wypowiedzi samogoniarzy, którzy znają przktyczną stronę używania drożdży piekarskich i podzielą się jakimiś prostymi receptami. W moich eksperymentach chcałbym unikać dodawania ryżu, rodzynek, pomidorów (o ile możliwe) bo interesuje mnie spirytus. Jeśli ktoś z Was praktykował to proszę o...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Kuzyn ze Wsi
Witam, pozwólcie że wtrącę swoje trzy grosze. To nie słód ma się robić słodki, kol. szczub, tylko powstałe podczas kiełkowania ziarna enzymy, mają scukrzać skrobię. Rób Kolego tak jak Ci radzi Kol.@kwachu. Jak kiedyś psociłem ze śruty żytniej, to parzyłem ją wrzątkiem, a następnie po ostygnięciu do temp. 60 - 70*C, dodawałem zmielony świeży słód (z pszenicy), i po ostygnięciu do temp. około 30*C dawałem drożdże piekarnicze.Jak mi było pilno to już po dwóch dniach można było gotować. Kol. kwachu dobrze kwasi możesz mu wierzyć. Pozdrawiam longink1.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=418


Temat: BIZNES czy nie biznes - DLA NIEKTÓRYCH.
Witam panów kapaczy Po poczytaniu trochę forum nasuwa mi się pytanię czy to hobby czy biznes ,dla mnie osobiście destylacja to hobby w którym co rusz dowiaduję się czegoś nowego każde gotowanie jest inne,kolega bodzio1974 zrobił zestawienie kosztów w tym [ drożdze piekarnicze 10 zl]jak można wykapać dobry destylat na takich drożdzach które nadają się tylko do pieczenia,na zakączenie mojego pierwszego posta uważam że to i podobne fora służą w celach edukacyjno-hobbystycznym a nie biznesowym. Pozdrawiam Tomek
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=478


Temat: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"
Qwet, jeśli to Twoja fota w awatarze, to jesteś odważny psotnik. Stosuję nieraz drożdże coobra24 i coobra8 i nie miałem nigdy siarkowodoru, może Twoje beczki stoją gdzieś blisko źródła tego gazu? Zor-ro1970, ja stosuję często drożdże piekarnicze, a wiesz dlaczego? Bo dają klasyczny zapach i posmak bimbru. Takiego kur‌ jak sąsiad w stanie wojennym gotował. Rzadko mi się zdarza stosować ‟drożdże babuni” choć obecnie właśnie na takich nastawiłem, najlepiej zaprzyjaźnić się z jakimś piekarzem (a mam takich) lub pracownikiem piekarni (no, ale ci to po prostu ukradną) i wyrobić sobie źródełko świeżutkich drożdży. Hudini73,...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=10


Temat: Zacier na glukozie
Witam Cie kolego Mirku co do Twojego postu to zgadzam sie i wiem ze drozdze piekarnicze doskonale sie nadaja ale mi chodzilo co dodac do cukrowki aby uzywajac bayanusow zacier przerobil do konca. Co do Twojego tematu to zapoznam sie jeszcze dzis.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=420


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
@Kwachu Z całości wynika, że nazwa ma coś wspólnego z pryncypiami technologii. Można powiedzieć, że drożdże to drożdże i będą fermentowały co im się podda. Trzeba powiedzieć, że skoro przez ostatnie chyba?) 100 lat naukowcy wyodębnili drożdże, ktore nazwali 'piekarnicze' no to coś tam chyba wiedzieli... i myślę że skromnie sugerowali, że drożdże piekarnicze powinny znajdować się najczęściej w piekarni. Sam robiłem zaciery na takich drożdżach i ciągle skłaniam się - jeśli mamy fermentować cukry, owoce - do drożdży szlachetnych. Ciągle nie mam jasnego, zrozumiałego przekonania dlaczego
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Zacier na glukozie
Kolego mydło, ja co prawda nie jestem kolegą Bogdanem, tylko kolegą Mirkiem, ale chętnie podam koledze przepis, tak jak kolegą koledze. Polecam abyś sie zapoznał z moim tematem - czy- drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436.html ***CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!*** Dodaj 2 kg drozdży 5 deko pozywki tyle samo fosforanu, oraz paczkę rodzynek.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=420


Temat: Nastawiłem zacier i proszę o konsultacje czy już mogę pędzić
...nie ma sensu, bo niewiele z tego uzyskasz. Ja na twoim miejscu dorzuciłbym do tego jeszcze co najmniej 5-6 kg cukru (odlewając niewielkie ilości do garnka i podgrzewając, a następnie rozpuszczać po ok. 1kg cukru), a na koniec 20dkg drożdży babuni i ewentualnie słoiczek koncentratu pomidorowego. Moje skromne doświadczenie pozwala mi sądzić że nastaw wznowi pracę i jest szansa na uratowanie tego co już tam władowałeś. Nie zgadzam się z opinią, że drożdże piekarnicze nie nadają się do nastawów, ja używam drożdży "babuni" i jestem zadowolony jedynie czas oczekiwania jest dosyć długi bo ok 2-3 tygodnie, więc cierpliwość jest pożądana. pzdr Artur
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=917


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
Witam, zgadzam się z Kol. kwachu, drożdże piekarnicze potrafią wytworzyć grubo ponad 12 %, ja nastawiam na 11% i mam przerobione do "0" w kilka dni, szybciej niż na gorzelnianych. Pozdrawiam longink1.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436


Temat: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
.../>Z przepisu @Krystian-a wywnioskowałem ze drożdże maja być babuni "7dag" drożdże winiarskie podaje się chyba w gramach a nie dziesiątkach... ? ">Witam, Do tej pory robiłem wino z ryżu ze zwykłych drożdży piekarskich i wychodziło "malina" [...] ludzie jakoś nie narzekają na piekarnicze a i w linku który mi podałeś również był o tym jakie to fajne są dro. babuni... pyzatym Google również mówi otwarcie drożdże piekarnicze 1 kostka na 7l : 7 l wody przegotowanej 3 kg cukru 8 dkg drożdży - zwykłych 1 kg ryżu 30 ziaren goździków 10 ziaren ziela angielskiego 2 torebki cukru waniliowego sok z 1 cytryny 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki imbiru 8 ziaren pieprzu naturalnego 10 dkg rodzynek http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic160.html lub SAKE 1kg ryżu 2,5kg cukru 8l wody 7dkg drożdży (piekarskich) rodzynki to z czarnej...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=310


Temat: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"
Panowie kto stosuje drożdże piekarnicze???Poczytac i stosowac drożdze gorzelniane, polecam T3 lub Coobra
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=10


Temat: zacier z rodzynek?
znalazlem ciekawy przepis kolegi kwachu w temacie " drozdze piekarnicze...." ale moze ktos zna jeszcze cos ciekawego?
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=531


Temat: CZY DROŻDŻE PIEKARNICZE SĄ TYLKO DO PIEKARNI ?!
Ja sądzę że Mirek ma tu, naprawdę dużo racji. Drożdże piekarnicze są prawie w każdym sklepie, w bardzo dostępnych cenach. Ja stosowałam je często i nigdy mnie nie zawiodły. Też uważam, że to bardzo silny szczep. A jak się je dobrze prowadzi, to wystarczy góra tydzień i można je dawać do gara. A gorzelnicze, są zdecydowanie b. delikatne, a na efekty trzeba nieraz czekać do 4 tygodni. Jestem fanką tego tematu , i zawsze czekam na dalszy ciag.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=436